Київ, вул. К. Білокур, 6 офіс 21.
Viber: +380638404162

Ймовірно, назва цієї психологічної послуги не зовсім точна. Можливо, по суті – це «Психологічний портрет сім’ї», або «Карта внутрішньосімейної взаємодії», або ще якось можна назвати…

Але слово «діагностика» слушно, так як використовуються методи психологічної діагностики: первинне інтерв’ю, спостереження, проектні тести.

На первинному інтерв’ю (перша зустріч) як правило, один або обидва батьки заявляють про хвилюючу проблему. Часто це проблеми стосунків. Якщо труднощі стосуються лише відносин між дорослими, то зазвичай до другого етапу діагностики сім’ї – спостереження – справа не доходить. Якщо проблеми стосуються відносин із дитиною, чи дітьми, тоді спостереження необхідне.

Метод спостереження ґрунтується на певній теоретичній гіпотезі, полягає в цілеспрямованому та організованому сприйнятті та реєстрації поведінки учасників внутрішньосімейної взаємодії.

При спостереженні явища вивчаються у тих умовах, у яких вони протікають у житті.

У літературі з психотерапії, дитячої психології, соціальної педагогіки для більш ефективної роботи з сім’єю, з дітьми рекомендують фахівцю вивчати оточення дитини, та спостерігати за дитиною вдома, у звичній обстановці. Мої колеги в Італії практикують такий метод, але правда, що не завжди страховка покриває дослідження. У нас можливий такий метод лише приватно.

Під час консультування в кабінеті у психолога деякі дуже важливі речі бувають недоступними через різні причини. Наприклад, щось здасться батькові зовсім неважливим, але це може дуже впливати на дитину. І психолог не знає про це, поки сам не помітить у будинку клієнта. Це може бути предмет мистецтва, наприклад карнавальна маска, яка дитині навіює страшні сни, або іграшка, яку дитина асоціює з чимось поганим. Причиною психологічного дискомфорту може бути неправильне взаємодія між членами сім’ї, або неправильне тлумачення тієї чи іншої поведінки дитини. Психолог зауважує методи комунікації у ній, зіставляє ту інформацію, яку отримав від батьків у першу зустріч, і ту інформацію, що сам спостерігає.

Після того, як пройшло спостереження (може записуватися в блокнот, або на камеру), на заключній зустрічі дається портрет взаємин у сім’ї, або аналіз тієї проблеми, з якою звернулися клієнти, а потім, спільно з батьками, психолог розглядає можливі способи вирішення цих труднощів. .

Відповідно до етичного кодексу психотерапевтів (Страсбурзька декларація 1990 р), інформація, отримана результаті психологічної роботи, не розголошується.

Професійна допомога

В Психологической Студии проводится психологическое консультирование, индивидуальная психотерапия, групповые тренинги и семинары. Вы можете рассчитывать на профессиональную помощь в таких случаях, как: