Київ, вул. К. Білокур, 6 офіс 21.
Viber: +380638404162

Процес надання допомоги полягає в тому, щоб налагодити контакт із клієнтом, розглянути ситуацію, в якій він опинився, виділити деякі особливості характеру, знайти сильні сторони та резерви особистості, які людина може використати для вирішення своїх проблем. Говорячи простіше, допомогти клієнту подивитися на ситуацію з іншого ракурсу і знайти сили впоратися з нею.

Це вид психологічної допомоги для клієнтів, які, як правило, не мають клінічних порушень, але які в даний момент не можуть впоратися із ситуацією у повсякденному житті, спілкуванні, на роботі. Як правило, це клієнти, які можуть конкретизувати свою проблему, не розповсюджуючи її на все своє життя. Оскільки це індивідуальна допомога, то відбувається з одним клієнтом, віч-на-віч, в затишній безпечній обстановці. Абсолютно конфіденційно. У заздалегідь обговорений час. Разом із психологом уточнюють запит, ціль. У процесі консультування немає глибинних трансформацій особистості, але відбувається ” прояснення ” ситуації, переосмислення її, як наслідок, ставлення до неї. Консультування спрямоване на досягнення психологічного комфорту та підтримання психічного здоров’я.

Короткострокове психологічне консультування – низка консультацій від 3-10 зустрічей, спрямованих на усвідомлення конкретної ситуації, пошук рішення для одного конкретного завдання. Доречно у разі обмеженого часу, коли проблема потребує негайного вирішення. Для короткострокового консультування необхідний оформлений запит.

Короткострокове консультування не працює в глибину особистості, навряд чи Ви зможете змінити себе за такий короткий термін. Але перевага цього підходу в тому, що конкретна життєва ситуація може бути переосмислена за короткий час, і позначені шляхи вирішення. Фокус уваги спрямований на вирішення проблеми. Актуальні питання: “Що можна зробити?”, “Хто мені може допомогти?”. Тоді, як глибинна психотерапія – на пошук її причин та джерел. Лише деякі люди готові до глибинної, а отже, тривалої психотерапевтичної роботи зі своєю складною життєвою ситуацією. Більшість хоче вирішити проблему чи хоча б намітити план її подолання негайно.

Даний підхід ефективний як у роботі з індивідуальними проблемами дорослих людей, так і в роботі з подружніми конфліктами, дитячо-батьківськими стосунками, поведінковими проблемами дітей, вибором професійного шляху, проблемами працевлаштування. Найчастіше люди звертаються до психолога у разі гострої, давно сформованої чи кризової, проблемної життєвої ситуації. Вони шукають поради, якогось поштовху, підтримки у пошуку та реалізації виходу із важкої ситуації, яку не можуть знайти самі. Терапевт допомагає клієнту виявити елементи рішення, які вже присутні у житті клієнта. Клієнт навчається будувати рішення на основі цих елементів, що створює базу для початку зміни. Замість того, щоб дослідити причини проблеми, фокус спрямований на визначення змін та проведення їх у життя.

Двома ключовими терапевтичними темами є:

(1) як клієнт хоче змінити своє життя

та (2) що потрібно, щоб це сталося.

Створення детальної картини того, на що буде схоже життя, коли воно зміниться на краще, створює відчуття надії, а це дозволяє розглянути рішення як можливе. Терапевт допомагає клієнту сконцентруватися на майбутньому і тому, як усе покращає, коли відбудуться зміни. Дуже важливо розробити набір специфічних, деталізованих цілей. Ці цілі просувають терапевтичний процес, зберігаючи його сфокусованість та ефективність.

З мого досвіду після короткострокового консультування людина отримує рельєфну картину життєвої ситуації, актуальних взаємин. У деяких випадках це дозволяє йому повернутися пізніше до більш глибинних опрацювань деяких аспектів своєї особистості, які спричинили створення тих чи інших проблем.

Професійна допомога

В Психологической Студии проводится психологическое консультирование, индивидуальная психотерапия, групповые тренинги и семинары. Вы можете рассчитывать на профессиональную помощь в таких случаях, как: